Uitleg POWERBANK

Welke externe batterij heb ik nodig voor mijn mobiele telefoon of tablet:

Je moet rekening houden met verschillende factoren, welke accu heeft mijn mobiele telefoon of tablet ( hoeveel mAh ) en hoe vol wil ik hem laden.
Als je weet hoeveel mAh de batterij van je smartphone of tablet heeft kun je kijken hoe vaak/hoeveel je de batterij kunt opladen, dit staat vaak op je mobiele apparaat.

Wanneer je het vermogen van een externe batterij ( powerbank ) deelt door het vermogen van je eigen batterij weet je ongeveer hoe vaak je de batterij kan opladen.

Aantal mAh voor de batterij van 
Samsung Galaxy S3 = 2100 mAh
Samsung Galaxy Note = 3100 mAH
Samsung Galaxy Tab 2 = 7000 mAh
iPhone 5 = 1440 mAh
iPhone 4S = 1400 mAh
Iphone 6+ = 2915 mAh
Samsung S6 = 2550mAh
Samsung S6 edge = 2600 mAh
Samsung S6+ edge = 3000 mAh
iPad 2 = 6930 mAh
iPad mini = 4490 mAh
Ipad3 = 11666 mAh
TomTom Go = 2300 mAh
Algemeen GPS = 800-2300 mAh
Laptop = 3000 mAh – 6600 mAh

voorbeeld:
Wil je jouw iPhone 4 helemaal opladen met een externe batterij heeft deze minimaal 1400 mAh nodig (2800 mAh is dus 2 x opladen).
Een Power Bank van 5600 mAh moet iedere moderne smartphone ongeveer twee keer en maximaal vier keer kunnen opladen.

Externe batterijen/accu verliezen altijd stroom bij het opladen. Hierdoor kan niet de gehele capaciteit van een externe batterij worden benut.

Wat is een Power Bank?

Een Power Bank is een externe batterij/mobiele oplader die van te voren kan worden opgeladen om later telefoons, tablets of laptops op te laden. Een Power Bank is dus een handige gadget waarmee je elektrische apparaten kan opladen zonder dat je een stopcontact nodig hebt. 

Hoe laad je een Power Bank op?

Een Power Bank kun je opladen door deze aan te sluiten op een stopcontact. De meeste Power Banks maken gebruik van stroom via USB. Dat betekent dat een Power Bank, net zoals een smartphone, iPad of GPS-systeem, is op te laden door deze aan te sluiten aan een USB-oplader (die standaard wordt meegeleverd bij de meeste smartphones en tablets) of door deze met een vaak bijgeleverde USB-kabel aan te sluiten op een computer. Power Banks die geschikt zijn voor het opladen van laptops worden vaak opgeladen door een meegeleverde adapter. Solar Power Banks worden naast de standaard manier van opladen (USB of adapter) ook opgeladen door een zonnepaneel dat onderdeel uitmaakt van de Power Bank.

Wat is mAh :

mAh staat voor milli ampere per uur.

Het aantal mAh geeft de capaciteit van een interne of externe batterij aan: een accu met een hoger aantal mAh heeft een langere gebruiksduur. Heeft uw batterij meer mAh dan kunt u deze langer gebruiken. Het aantal mAh van een externe batterij hoeft niet overeen te komen met het aantal mAh in uw eigen telefoon, tablet of laptop. U kunt een accu van met een hoger (of lager) aantal mAh zonder problemen gebruiken; het vormt op geen enkele manier extra belasting van uw lader of toestel.

Uw nieuwe accu bereikt de maximale capaciteit na de ‘accutraining’: de eerste 5 keer: de accu volledig opladen en volledig ‘leeg’ gebruiken alvorens weer op te laden.

Wat is een Lithium-Ion batterij:

Externe batterijen bevatten zogenaamde Lithium-Ion batterijen. Lithium-ion accu’s zijn momenteel de populairste accutypes voor alle soorten draagbare elektronica. Dit komt omdat dit type accu een van de beste energie/gewicht verhoudingen heeft zonder geheugeneffect. Daarnaast heeft de accu een uiterst geringe zelfontlading, minder dan de helft van NiMH. Een Li-ion accu vraagt ook geen onderhoud. Het verlies aan capaciteit is alleen aan veroudering te danken, of de batterij nu gebruikt wordt of niet. Het is wel zo dat een Li-ion batterij zijn capaciteit al begint te verliezen direct na fabricage. Bij 25°C is dit circa 20% per jaar, dit loopt op bij hogere temperaturen.